Helden van de filmmuziek

Wat onze helden nog meer te vertellen hebben

Vrijdag 12 januri 2024, 20.00 uur  – Bergsingelkerk, Rotterdam

We rollen de rode loper uit voor de helden van de filmmuziek! In het begin van de twintigste eeuw nam de filmindustrie snel een grote plek in als opdrachtgever voor componisten.  De beroemdste filmcomponist is zeker Rota, maar Sjostakovich schreef muziek voor zeker 40 films, geen gering aandeel van zijn oevre. Veel van deze films bleven echter hangen achter het IJzeren Gordijn. Villa-Lobos speelde veel in filmorkesten die stomme films begeleiden. Wij vinden hem een zeer inspirerende componist, die in dit stuk voor fagot en strijkers het schoolplein van Brazilië combineert met Bach. Ibert en Shostakovich schreven mooie stukken voor kleine bezetting: een blaaskwintet en een klein stuk voor strijkers. Tot slot een prachtig onbekend werk van Rota voor nonet, echt een feest om te spelen!

Programma

5+5=4 | TWO PIECES FOR STRING QUARTET– DMITRI SHOSTAKOVICH
bezetting: strijkkwartet

5+5=5 | BLAASKWINTET – JACQUES IBERT
bezetting: blaaskwintet

5+5=5 | SERENATA IN VANO – CARL NIELSEN
bezetting: klarinet + hoorn +  fagot + cello + contrabas

5+5=5 | CONVERSATIONS – ARTHUR BLISS
bezetting: viool + altviool + cello + fluit + hobo

5+5=10 | NONET – NINO ROTA
bezetting: viool + altviool + cello + contrabas + blaaskwintet

5+5=6 | CIRANDA DAS SETE NOTAS – HEITOR VILLA-LOBOS
bezetting: strijkkwintet + fagot

Jacques Ibert – Trois pièces brèves

Het oeuvre van Jacques Ibert getuigt van zijn voorliefde voor zowel blaasinstrumenten als werken voor theater: voorbeelden zijn aan de ene kant het concert voor cello en tien blaasinstrumenten, het fluitconcert en veel van zijn kamermuziek, en aan de andere kant meerdere opera’s, balletten en muziektheaterstukken. Deze “drie korte stukjes” zijn het resultaat van de combinatie van deze twee categorieën: ze zijn een selectie uit muziek die hij schreef voor de Franse versie van de voorstelling The Beaux’ Stratagem van George Farquhar. De frisse en elegante muziek weerspiegelt het komische karakter van het toneelstuk.

Nino Rota Tekening: Lex van Elten

Nino Rota
Tekening: Lex van Elten

Nino Rota – Nonet

Nino Rota werd aanvankelijk bekend als filmcomponist dankzij samenwerkingen met makers als Visconti en Fellini, maar het grote publiek kent hem van zijn muziek die hij schreef voor “The Godfather” in 1972. Het nonet schreef hij in opdracht van een Tsjechisch ensemble. Het duurde echter bijna twintig jaar voordat hij het stuk af had en het voor het eerst werd gespeeld. Het is een ongedwongen en uitbundig stuk waarin echo’s te horen zijn van de nostalgische Italiaanse films uit de jaren ‘50.

Recent Posts