Helden van de filmmuziek

Zondag 26 maart 2023, 12.00 uur  – De Machinist, Rotterdam

Programma

5+5=4 | STRIJKKWARTET NO.2 – ERICH KORNGOLD
bezetting: strijkkwartet

5+5=5 | BLAASKWINTET – JACQUES IBERT
bezetting: blaaskwintet

5+5=10 | NONET – NINO ROTA
bezetting: viool + altviool + cello + contrabas + blaaskwintet

Erich Korngold – Strijkkwartet nr. 2

Erich Korngold was een Oostenrijkse componist die later in zijn leven beroemd werd vanwege zijn filmcomposities. Dit strijkkwartet schreef hij in 1933, kort voordat hij zich voor het eerst in Hollywood begaf. Het werk zit vol Weense lichtheid – met in het laatste deel een herinnering aan de walsen van Strauss – en enige hints van impressionisme, waarbij de randen van de tonaliteit doelbewust worden opgezocht.

Jacques Ibert – Trois pièces brèves

Het oeuvre van Jacques Ibert getuigt van zijn voorliefde voor zowel blaasinstrumenten als werken voor theater: voorbeelden zijn aan de ene kant het concert voor cello en tien blaasinstrumenten, het fluitconcert en veel van zijn kamermuziek, en aan de andere kant meerdere opera’s, balletten en muziektheaterstukken. Deze “drie korte stukjes” zijn het resultaat van de combinatie van deze twee categorieën: ze zijn een selectie uit muziek die hij schreef voor de Franse versie van de voorstelling The Beaux’ Stratagem van George Farquhar. De frisse en elegante muziek weerspiegelt het komische karakter van het toneelstuk.

Nino Rota – Nonet

Nino Rota werd aanvankelijk bekend als filmcomponist dankzij samenwerkingen met makers als Visconti en Fellini, maar het grote publiek kent hem van zijn muziek die hij schreef voor “The Godfather” in 1972. Het nonet schreef hij in opdracht van een Tsjechisch ensemble. Het duurde echter bijna twintig jaar voordat hij het stuk af had en het voor het eerst werd gespeeld. Het is een ongedwongen en uitbundig stuk waarin echo’s te horen zijn van de nostalgische Italiaanse films uit de jaren ‘50.

Recent Posts