Slavische Dansen

Zondag 16 oktober 2022, 12.00 uur  – De Machinist, Rotterdam

Programma

5+5=3 | TRIO – GRAZYNA BACEWICZ
bezetting: viool + cello + hobo

5+5=9 | GRANDE NONET OP.31 – LOUIS SPOHR
bezetting: viool+ altviool + cello + contrabas + blaaskwintet

5+5=10 | SLAVISCHE DANSEN – ANTONIN DVORAK
Bewerking: Alexander van Eerdewijk (2022)
bezetting: strijkkwintet + blaaskwintet

De Bezetting Speel

G. Bacewicz – Trio

Grażyna Bacewicz was een Poolse componist en violist. Ze studeerde viool en compositie in Parijs bij onder anderen Nadia Boulanger en was daarna een graag geziene gast als solist, componist en jurylid bij concoursen. Haar uitgebreide oeuvre bevat drie trio’s voor verschillende bezettingen, maar elk met hobo. Met dit eerste trio won ze in 1936 de tweede prijs op het Poolse nationale componistenconcours.

L. Spohr – Grande Nonetto

Louis Spohr heeft de muziekwereld een enorme staat van dienst bewezen. Niet alleen was hij een bekend vioolvirtuoos, ook leverde succes- en waardevolle bijdrages door heruitvoeringen van Bach’s Mattheüspassie te leiden, alsook producties van Wagner-opera’s als De Vliegende Hollander en Tannhäuser. Deze prestaties moesten allemaal nog komen toen hij dit nonet schreef, van al zijn kamermuziek het werk voor de grootste bezetting.

A. Dvořák – Slavische dansen

Tsjechië’s bekendste componist Antonín Dvořák schreef deze zestien dansen geïnspireerd op de Hongaarse dansen van Johannes Brahms. Ze waren direct geliefd bij het publiek, en zijn dat tot de dag van vandaag. In deze dansen citeert Dvořák nooit letterlijk authentieke volksmelodieën, al het muzikale materiaal is van zijn eigen hand. In plaats daarvan schildert Dvořák deze sfeer door typische ritmische patronen te gebruiken in de stijl en geest van de traditionele Boheemse dansmuziek.

Recent Posts